Timisoara21k
Concurs de alergare Timisoara

A doua participare la Timisoara21k

Am luat din nou startul la proba de Cros 10km din cadrul Timisoara21k, ocupand locul 40 la general si 12 la categoria de varsta cu un timp de 47:59. M-am ales cu un recorduri personale pe distanele de 5km si 10km, 21min:40sec respectiv 43min:57sec.

Diferenta de timp dintre 10km si timpul final este data de distanta traseului care este de aproape 11km, dupa cum mi-a aratat ceasul la sosire. Avand in vedere ca bucla de cros este parcursa de doua ori de participantii la proba de semimaraton, este normal ca lungimea acesteia sa fie de peste 10km.

La Timisoara21k am participat prima data in 2017. A fost o cursa grea, in special din cauza vantului care a fost foarte puternic si chiar cred ca unele rafale depaseau chiar 30km/h. Cu toate acestea, incheiam cursa cu un record pe 10km de 48min:30sec pe locul 38 la general. Organizarea cursei a fost una foarte buna, kit-ul de participare a continut un tricou technic Mizuno si alte produse oferite de sponsori. Tricoul este unul de calitate si l-am folosit des la antrenamente. Pentru ca este o cursa axata pe calitate, aveam in plan sa particip si la editia urmatoare.

M-am inscris imediat ce s-au deschis inscrierile astfel ca numarul meu de concurs era 1000 (numerele 1,2, … erau rezervate pentru proba de semimaraton), primul participant inscris la cros. Hotelul la care am fost cazat un urma cu un an este aproape de zona de start (300-400m distanta) si pentru ca am fost multumit de conditii am optat pentru o rezervare la acelasi hotel.

Drumul de la Craiova la Timisoara l-am facut cu trenul, astfel sambata dimineata ma urcam in tren pentru o calatorie de peste 6h. Trenul a ajuns in Timisoara fara intarziere si m-am dus repede la hotel pentru a scapa de bagaj.

La fel ca si anul trecut, confirmarea inscrierilor si ridicarea kit-ului se facea la Iulius Mall. Am plecat pe jos spre mall, profitand si de vremea prietenoasa de afara, fiind soare din belsug. Procesul de inscriere a fost unul rapid, mi-am luat in primire numarul de concurs si kit-ul cu un nou tricou Mizuno.

Am iesit la o alergare scurta in jurul hotelului iar pentru cina am ales un restaurant din zona centrala. Am servit un piept de pui la gratar cu pilaj de orez si am baut o bere la halba. Pentru desert nu puteau sa lipseasca papanasii, care sunt o traditie inainte de fiecare cursa.

Inainte de culcare mi-am pregatit echipamentul pentru a doua zi, mi-am prins numarul de concurs pe tricou si am facut o verificare pentru restul echipamentului. Era prima cursa alergata cu noii adidasi, Asics Hyper Tri 3, achizitionati special pentru concursuri

Duminica m-am trezit cu 2-3 ore ianinte de start pentru a avea suficient timp pentru micul dejun si incalzire. Am mancat doua banane si o eugenie. Televizorul era pe un post de muzica si am inceput incalzirea, la inceput cateva exercitii in camera. A urmat o alergare usoara de 3km in jurul hotelului. Afara erau 0 grade dar eram bucuros ca nu batea vantul. M-am decis decis sa renunt la caciula si manusi pentru cursa si am revenit la hotel sa ma schimb pentru cursa.

Cu 15 minute inainte de start am mai alergat putin dar la o intensitate mai mare (inclusiv cateva sprinturi). La start am ajuns cand mai erau 5-6 minute pana incepea cursa. Aici m-am intalnit cu Rovin si Adi care participau la cursa de semimaraton. Planul pentru cursa era alerg prima jumtate putin mai incet decat a doua jumatate, deci nu trebuia sa fortez pe primul kilometru. M-am pozitionat printre primii la start pentru a nu avea probleme de trafic. In primele sute de metrii si chiar primii 2-3 kilometrii tot eram depasit de alergatori care veneau putenric din spate. Pentru unii a fost doar entuziasmul de start pentru ca dupa primul kilometru ii lasam in spate, altii duceau 2-3 kilometrii acel ritm mai tare si cei mai putini mentineau acel ritm pana la final. Se vedea ca erau pregatiti pentru cursa si au in spate multi kilometrii de antrenament.

Am ajuns la kilometrul 5 in 21min:40sec, aici era si un punct de hidratare, de care am trecut repede fara sa iau un pahar cu apa. Era momentul in care trebuia sa incep sa fortez putin in incercarea de a alerga a doua jumatate mai repede decat prima. Nu mi-a reusit si asta se vede si in timpul de la km 10 43min:57sec, practic timpul pe a doua bucata de 5km a fost de 22min:17sec.

Cu toate acestea m-am ales cu un record personal pe 10km si un timp cu 4min:30sec mai bun decat anul trecut pe traseul de la Timisoara. Pozitia in clasament a fost mai slaba cu doua locuri, asta insemana o creste in calitate a competitiei. Numarul de participanti nu a fost cu foarte mult mai mare fata de anul trecut, dar toata lumea a fost mai bine pregatita si au tratat cursa cu mare importanta.

Imi place orasul si cursa astfel ca voi revenii si la anul indiferent de data la care va avea loc cursa. Proba de 10km este excelenta pentru o prima cursa din sezon iar traseul plat permite realizarea de recorduri personale.

 

Despre Radu 75 de articole
Participant la numeroase evenimente de alergare si ciclism, in 2016 a pedalat 400km in 21h. Proba de semimaraton din cadrul Bucharest Marathon a insemnat un nou record personal (1h:32m:23s timp oficial) si locul 81 la general pentru Radu.