Medalie Crosul Programatorilor 2018
edf

Am alergat la Crosul Programatorilor

Azi am luat startul la Crosul Programatorilor editia a iii-a in probele de 6.6km respectiv 3.3km. In clasament am ocupat locul 5 (29min:34sec) la proba mai lunga si locul 4(13min:52sec) la cea scurta.

Din editiile anterioare am mai participat la prima, din 2016, unde am ocupat locul 13 la proba lunga. Pe atunci crosul avea loc in Parcul Tineretului iar traseul a avut 7km plati.

Anul acesta, competitia s-a desfasurat in Parcul Nicolae Romanescu din Craiova, astfel ca traseul nu este deloc plat. Nici urcari grele nu sunt insa toate portiunile de fals plat in urcare sau coborare iti consuma picioarele fara sa iti dai seama. Bucla de traseu are 3.3km si urmeaza aleile de langa lac, trecand pe langa terasele din parc (gratarul inca nu era incins pentru ca nu am simtit miros de mici).

Mai sunt doua saptamani pana la Bucharest Marathon (despre care am scris aici) si am profitat de ocazie pentru a alerga cativa kilometrii in regim de cursa. Anul acesta nu am facut deloc pregatire pentru cursele scurte (5km, 10km) astfel ca nu stiam la ce sa ma astept de la curse de azi.

Am decis sa experimentez putin astfel ca am apelat la un ‘shakeout run‘ imediat ce m-am trezit. Practic este o alergare usoara de 10 minute care are rolul de a pune in miscare organismul. Au mai urmat cateva exercitii de incalzire si o alta alergare usoara.

In parc am ajuns cu mai putin de 1h inainte de start. Inca nu erau foarte multi concurenti prezenti astfel ca procesul de inscriere a mers repede. Am primit numarul de concurs 36 care era comun pentru ambele probe.

Cu 25 minute inainte de start am pornit ultima parte din incalzire. Am alergat aproape o tura de parc, care includea si 3 intervale  (pana in doua minute) rapide pentru a ma apropia de ritmul cursei. Credeam ca parcul o sa fie mai aglomerat pentru ca soarele stralucea iar vremea era tocmai buna de plimbare.

Primul start a fost in proba mai lunga si am ocupat un loc in prima linie. Am plecat ca din pusca imediat ce s-a terminat numaratoarea pentru a obtine un avans pe portiunea mai „plata”  de la start. Am fost ajuns din urma astfel ca dupa primul kilometru alergat sub 4 minute (si care era in urcare) eram pe locul 3. Am mentinut acesata pozitie pentru inca un kilometru cand au inceput sa apara crampe in zona abdomenului.

Nu mai puteam sa mentin acel ritm si am mai pierdut doua pozitii in clasament. Deja ma gandeam la diverse scenarii si nu erau putine. Prima data mi-a venit in minte sa abandonez si sa imi salvez energia pentru cursa scurta. A trecut  repede pentru ca imediat m-am gandit sa alerg cat pot de tare in conditiile actuale, sa ma opresc putin si dupa sa continui lergarea la un ritm lejer. Pana la urma, dupa ce am incheiat prima tura, am decis sa alerg putin mai usor pentru a scapa de crampa si dupa sa continui la un ritm care sa imi permita sa pastrez locul 5 pentru ca aveam un avans maricel fata de urmatorii concurenti.

In ultimii 2km nu am mai avut crampe si i-am alergat la un ritm mai lejer pentru a mai salva ceva si pentru cursa de 3.3km. Am ajuns la final dupa 29min:34sec pe locul 5. Am mai  alergat un 1km de revenire iar apoi am asteptat startul pentru tura scurta. Nu aveam nici cea mai mica idee ce ar tebui sa fac intre curse pentru a incepe cursa de 3.3km cat mai fresh.

Dupa 40-50min mi-am ocupat din nou pozitia in prima linie de start. De data asta am pornit putin mai usor astfel ca aveam 3-4 concurenti in fata iar din spate simteam ca mai vine cineva. Doi dintre cei aflati in fata nu au rezistat nici macar un kilometru astfel ca la jumatatea cursei ma aflam pe locul 2. Incercam sa alerg cat pot de tare pentru a indeparta alti doi concurenti care imi suflau in ceafa.

Incepeam sa simt din plin oboseala acumulata la cursa anterioara astfel ca nu puteam sa accelerez foarte mult. Pentru cateva sute de metri am reusit sa creez un avans de cativa metri cu care am intrat in ultimul kilometru. Aici am fost depasit de un concurent. Nu am putut sa il urmez astfel ca am ramas la ritmul meu care parea sa fie bun pentru a ocupa locul 3. Nu a fost asa pentru ca in ultima suta de metri am fost depasit de cineva care a venit puternic din spate. Am incheiat cursa in 13min:52sec si cu un nou record personal pentru 2 mile(13min:19sec) dupa cum zice Strava.

Ma bucur ca a fost organizata aceasta editie a Crosului Programatorilor si sper ca vor mai urma noi editii in anii viitori.

Despre Radu 78 de articole
Participant la numeroase evenimente de alergare si ciclism, in 2016 a pedalat 400km in 21h. Proba de semimaraton din cadrul Bucharest Marathon a insemnat un nou record personal (1h:32m:23s timp oficial) si locul 81 la general pentru Radu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*