Turul Frantei 2018 podium
Podium Turul Frantei 2018

Ce mi-a placut la Turul Frantei 2018

Turul Frantei 2018 s-a incheiat saptamana trecuta cu victoria galezului Geraint Thomas de la echipa Sky. Acesta a reusit sa il devanseze pe olandezul Tom Dumoulin cu aproape doua minute iar pe locul 3 s-a clasat coechipierul sau Chris Froome.

Geraint Thomas este un castigator surpriza al Turului Frantei din moment ce echipa Sky a venit in cursa cu scopul de a castiga competitia cu Chris Froome, astfel ar fi reusit dubla Turul Italiei – Turul Frantei. Calculele au fost date peste cap de un Geraint Thomas in forma de zile mari. A fost cel mai puternic rutier din cursa si a rulat cel mai destept. A evitat orice incident iar in munti si la contratimp a castigat timp fata de rivalii sai. Inca de la finalul primei saptamani a avut un avans consistent fata de ceilalti pretendenti la victorie, avans pe care l-a consolidat cu cele doua victorii consecutive in etape cu final in ascensiune: La Rosiere si Alpe d’Huez.

Tom Dumoulin a avut o prestatie solida si s-a clasat pe locul doi la final, practic a realizat „mica dubla” anul acesta dupa ce a ocupat locul doi si in Turul Italiei. Olandezul nu a dat semne de oboseala dupa Giro, s-a descurcat bine in etapele montane in care a lansat si unele atacuri iar la contratimpul din etapa 20 a mers excelent si a obtinut victoria. A pierdut peste un minut din cauza incidentelor (pene si cazaturi) din timpul etapelor si astfel a fost mereu la o distanta care parea imposibil de recuperat fata de Geraint Thomas.

Primoz Roglic a demonstrat ca poate face fata intr-un mare tur si este revelatia Turului Frantei. A avansat treptat in clasament cu atacuri calculate care au culminat cu o victorie de etapa in Laruns. Aceasta victorie l-a infiltrat in lupta pentru podiumul final, chiar locul 2. Pentru sloven ziua mai proasta a fost la contratimpul individual din etapa 20 unde a pierdut peste un minut fata de Dumoulin si Froome, ajungand pe locul 4 la general.

Nu mi-a placut faptul ca Fernando Gaviria a renuntat la lupta pentru tricoul verde in momentul in care diferenta dintre el si Sagan era de aproximativ 70 de puncte in favoarea campionului mondial. Par destule puncte dar era suficient o etapa in care Gaviria castiga iar Sagan nu puncta la final pentru a recupera 50 de puncte. In continuare Sagan ar fi fost favorit dar putea simti presiunea din partea columbianului.

Poate nu a fost un Tur al Frantei foarte spectaculos in lupta pentru victoria finala insa cu siguranta au fost destule etape pe muchie de cutit, cu batalii pentru victoria de etapa sau pentru punctele din clasamentul cataratorilor. La final sper ca rezultatele vor ramane valabile si peste ani.

Daca a fost acesta inceputul finalului epocii Froome in Turul Frantei ramane sa vedem, cu siguranta acesta este mai motivat pentru a obtine o noua victorie dar concurenta apare de unde te astepti mai putin.

 

Imaginea este preluata de aici.

Despre Radu 78 de articole
Participant la numeroase evenimente de alergare si ciclism, in 2016 a pedalat 400km in 21h. Proba de semimaraton din cadrul Bucharest Marathon a insemnat un nou record personal (1h:32m:23s timp oficial) si locul 81 la general pentru Radu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*