Alergare de o mila
The longest mile

Cea mai lunga mila

Cea mai lunga mila a fost mereu ultima mila dintr-o cursa. Indiferent ca am alergat un cros de 5km sau un semimaraton, pe asfalt sau trail, mereu am avut senzatia ca ultima mila nu se mai termina. Sa fie asta din cauza oboselii acumulate pana atunci sau pentru ca maream ritmul si eram la limita, ca si cum as fi avut in zid in fata.

Daca ultima mila iti poate salva cursa atunci prima mila este cea care iti poate compromite cursa. Este suficient sa alergi prima mila la un ritm prea rapid fata de ce esti pregatit si vei pierde minute pentru cele cateva secunde castigate la inceput. Prima mila este cea mai scurta pentru ca mereu ai cate ceva de facut si nu ai timp sa te gandesti la distanta. Prima mila este pentru ati gasi ritmul si locul in cursa.

Nu am avut ocazia sa alerg nici un concurs in care prima si ultima mila sa fie una si aceiasi, ma refer la concursuri de o mila pe stadion sau asfalt. Voi alerga o mila peste o saptamana la Bucharest Urban Athletics Auchan, un concurs la care m-am inscris recent, mai mult din curiozitate. Antrenamente specifice nu am facut pentru ca am avut nevoie de o perioada de recuperare  dupa Bucharest Marathon.

Despre distante de o mila sau facut numeroase filme, pe unul dintre acestea si anume 4 Minute Mile l-am vazut in urma cu doi ani. 4 minute pe mila, un timp de neatins pentru amatori dar perfect tangibil pentru elite. Cum la Bucuresti vor fi prezenti mai multi sportivi profesionisti (chiar si din alte tari) poate vom avea ocazia sa vedem live o mila sub 4 minute, un timp care parea de neatins acum ceva ani. Prima mila alergata sub 4 minute paote fi vazuta aici.

Pe site-ul competitiei am vazut ca exista si un barem de 6 minute pentru a primi medalia de finisher. Daca m-as lua dupa datele din Garmin Connect care zice ca recordul meu pe o mila este de 6:25 ar trebui sa nu imi fac iluzii ca voi primi medalia de finisher. Ar fi primul concurs la care nu as avea medalie de finisher.

Cu toate acestea ma astept la un timp de 5:40-5:30 (poate chiar 5:20) pentru aceasta mila. Daca din punct de vedere al antrenamentelor nu sunt pregatit pentru cursa, mental sunt gata sa fiu in fata unui zid de la start pana la sosire. Cat de mult voi putea sa imping acest zid este o necunoscuta si pentru mine. Pentru a afla raspunsul mai am de asteptat o saptamana in care voi incerca sa ma recuperez cat pot de bine dupa Semimaratonul Craiovei.

 

Imaginea este preluata de aici.

Despre Radu 78 de articole
Participant la numeroase evenimente de alergare si ciclism, in 2016 a pedalat 400km in 21h. Proba de semimaraton din cadrul Bucharest Marathon a insemnat un nou record personal (1h:32m:23s timp oficial) si locul 81 la general pentru Radu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*