Without Limits
Without Limits 1998

Cele mai bune filme despre alergare

Perioada de restrictii impuse pentru a opri raspundirea coronavirusului a dus la o creste importanta a consumului de internet. Aproape orice film sau serial este la doar un click distanta. Chiar si asa riscam sa ramanem in pana de idei in legatura cu ce putem face in timpul liber.

Mai jos am realizat o lista cu filme pe care le-am vazut in ultimii ani iar subiectul acestora este strans legat de alergare. Ordinea filmelor este in functie de data lansarii pentru ca nu imi doresc sa realizez un top al filmelor ci doar o lista cu filme care merita vizionate.

Chariots of Fire (1981)

Filmul este bazat pe o poveste reala si urmareste participarea la Jocurile Olimpice din 1924 a doi sportivi britanici. Povestea celor doi atleti, Eric Liddell si Harold Abrahams, ne arata ca drumul catre performanta si implicit Jocurile Olimpice nu este unul usor. Coloana sonora a filmului este realizata de Vangelis iar filmul a avut nu mai putin de 7 nominalizari la premiile Oscar. A castigat 4 premii oscar, inclusiv premiul pentru cel mai bun film.

Running Brave (1983)

Proba de 10000 de metri din cadrul Jocurilor Olimpice din 1964 a avut un final dramatic, cu o rastunare de situatie incredibila. La asta se aduaga si incarcatura emotionala a participarii lui Billy Mills in aceasta cursa. Mills care a fost crescut in Pine Ridge Indian Reservation a devenit primul si singurul atlet american care a castigat proba de 10000 de metri la Jocurile Olimpice.

Without Limits (1998)

De data aceasta visul olimpic nu se termina asa cum am crede cu totii. Steve Prefontaine este un nume important cand vine vorba despre „running boom„. Erau anii 70 iar Steve Prefontaine era unul dintre atletii de top din SUA. Presiunea era una uriasa iar orice rezultat in afara de aurul olimpic era considerat un esec pentru Prefontaine.

Sportivul american a ramas in inimile fanilor pentru stilul sau ofensiv din curse si personalitate.

McFarland (2015)

Inspirat dintr-o poveste reala, filmul urmareste sezonul 1987 de alergare al scolii din McFarland California. Kevin Costner joaca rolul antrenorului Jim White care a condus echipa catre victorie in campionatul statal. In aceste intreceri fiecare echipa are mai multi atleti la start iar cei mai bine clasati la final puncteaza. In acest fel se face clasamentul pe echipe, in care performanta individuala de a trece primul linia de sosire conteaza prea putin.

Pe langa faptul ca aceste filme sunt motivationale si inspirationale, ne poarta in vremuri in care alergarea (si sportul in general) erau diferite fata de azi. In plus, Whitouts Limits ridica la fileu si subiect controversat legat de echipament. Ce timpi ar fi scos Steve Prefontaine cu achipamentele de azi?

Imaginea este preluata de aici.

Despre Radu 75 de articole
Participant la numeroase evenimente de alergare si ciclism, in 2016 a pedalat 400km in 21h. Proba de semimaraton din cadrul Bucharest Marathon a insemnat un nou record personal (1h:32m:23s timp oficial) si locul 81 la general pentru Radu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*