Plutonul in Turul Frantei 2015
Turul Frantei 2015

Cine mai duce trena in Turul Frantei 2020?

Turul Frantei este cel mai mare eveniment sportiv care se organizeaza anual. Cei mai buni ciclisti din lume se aliniaza la start in lupta pentru Tricoul Galben sau victorii de etapa. Mai sunt si unele exceptii. In 1968 proaspatul castigator al Turului Italiei (Eddy Merckx) a decis sa nu participe in Turul Frantei. Astfel a refuzat si prima de start de un milion de dolari oferita de Coca-Cola. In acele vremuri Merckx isi permitea sa faca orice dorea.

Echipa olandeza Jumbo-Visma a anuntat deja ca ii va aduce la start pe Tom Dumoulin, Primoz Roglic si Steven Kruijswijk iar de la Ineos este de asteptat sa ii vedem in cursa pe Egan Bernal, Chris Froome si Geraint Thomas. Aceste strategii ale celor doua echipe nu au fost influentate de amanarea Turului pentru data de 29 august. Doar ca aceasta amanare tinde sa devina decisiva in difinitivarea „primului 8” pentru Marea Bucla.

In stirile actuale care vin dinspre echipe (interviu Matt White) se vorbeste despre o posibila presiune suplimentara din partea sponsorilor pentru a aduce cea mai buna echipa in Turul Frantei. La Ineos si Jumbo-Visma este clar ca nu va fi loc pentru un sprintrer in echipa daca vor veni cu 3 lideri fiecare pentru clasamentul general. Doar ca alte echipe nu vor avea de ales si vor aduce cel mai bun sprinter, cel mai bun ciclist de clasament general si cel mai bun ciclist de clasice.

Cu mai putini „domestiques” in cursa va fi mai greu de controlat plutonul. De aici rezulta mai multe sanse pentru victorii din evadare iar o victorie de etapa in acest Tur al Frantei valoreaza mai mult decat in editiile trecute. Cu multe curse clasice si Il Giro care vor avea loc dupa Le Tour, toate echipele vor veni la start cu palmares aproape 0 in acest sezon.

Spre deosebire de palmares, la capitolul antrenamente vor fi diferente uriase intre ciclisti. Aproape toti se afla in acest moment la domiciliu doar ca unii sunt la nivelul marii iar altii la altitudine. Ciclistii columbieni se afla in Columbia deci sunt toti la altitudine in timp ce in Europa foarte putini ciclisti se antreneaza la altitudine in acest moment. Sunt cativa care locuiesc in Andorra si in momentul de fata se pot antrena afara. Andorra fiind o tara muntoasa, vor avea catararile la indemana in timp ce ciclistii din Olanda, Belgia si Marea Britanie se antreneaza la nivelul marii (probabil in vant).

Turul Frantei va incepe cu o forma neclara pentru majoritatea ciclistilor si probabil sub nivelul din anii trecuti. Pentru spectacol, o diversitate de forma a sportivilor va duce la o cursa deschisa. Vor fi favorizate atacurile chiar si unele foarte lungi. Un asemenea Tur i se potrivea foarte bine lui Alberto Contador.

Contador va comenta cursa pentru Eurosport, asa ca vom avea parte de un Tur al Frantei in care lupta pentru Tricoul Galben se va da intre columbieni. Egan Bernal este marele favorit in aceasta lupta si abia asteapta sa ii faca „domestiques” pe Froome si Geraint inca din primele etape montane (interviu Egan Bernal).

Imaginea este preluata de aici.

Despre Radu 75 de articole
Participant la numeroase evenimente de alergare si ciclism, in 2016 a pedalat 400km in 21h. Proba de semimaraton din cadrul Bucharest Marathon a insemnat un nou record personal (1h:32m:23s timp oficial) si locul 81 la general pentru Radu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*