Trofeu decernat in cursa de ciclism Paris-Roubaix
Trofeu Paris-Roubaix

Cursele clasicele dupa Clasicomano Luigi

„No. 24 Clasicómano Luigi” un nume de cod care se afla pe eticheta unei pungi de sange descoperita in clinica doctorului Fuentes din Madrid. Operatiunea Puerto a creat mai multe intrebari decat raspunsuri iar incertitudinea asupra identitatii lui „Clasicómano Luigi” a planat mai multi ani.

Pe fir a intrat chiar si Lance Armstrong care dupa proba de contratimp din cadrul Jocurilor Olimpice din 2016 a trimis o sageata spre Cancellara (stirea de atunci). Cateva luni mai tarziu Thomas Dekker avea sa recunoasca ca el este Luigi in documentele lui Fuentes (stire originala). O marturisire a lui Dekker desprinsa parca dintr-un film cu final prost, dupa toata intriga creata si importanta acordata lui „Clasicómano Luigi”.

Au trecut multi ani de la Operatiunea Puerto si ne aflam in martie 2019 iar asta inseamna ca incepe un nou sezon de curse clasice. Deja s-au desfasurat in acest weekend primele curse, Omloop Het Nieuwsblad si Kuurne-Brussel-Kuurne. Ambele curse au fost castigate de ciclisti din „haita de lupi” de la Deceuninck – Quick Step, Zdenek Stybar respectiv Bob Jungels.

Revenind la „Clasicómano Luigi”, carierele lui Cancellara si Dekker s-au suprapus dar singura similaritate dintre cei doi este faptul ca au fost vazuti la inceput ca mari sperante. Daca despre Thomas Dekker se poate spune ca „s-a nascut talent si a murit speranta”, Cancellara a devenit unul dintre cei mai titrati ciclisti in cursele clasice din istorie.

Cu atacuri devastatoare (Turul Flandrei 2010) dar si cu victorii la sprint (Turul Flandrei 2014) Cancellara a devenit un punct de reper in orice cursa de o zi. Strategiile adversarilor nu erau facute pentru a castiga cursa ci pentru a-l infrange pe Cancellara. Imi amintesc de Paris Roubaix 2014 cand Niki Terpstra spre indrepta spre victorie iar Cancellara mergea la masina echipei sale pentru a vorbi cu directorul sportiv. Nimic iesit din comun pana acum doar ca ceilalti ciclisti din grup, in loc sa il urmareasca pe Tersptra, stateau in roata lui Cancellara si asteptau ca acesta sa termine discutia.

Suntem la al treilea sezon de clasice dupa retargerea lui Cancellara iar golul lasat liber de ciclistul elvetian nu a fost umplut de nimeni. Bineinteles ca la fiecare cursa avem o lista de favoriti pentru victorie, dar nu mai exista in pluton un ciclist de care sa se teama toata lumea. Cu atat mai putin cineva in functie de care sa se faca strategia unei curse.

La Trek-Segrafredo este John Degenkolb cu Paris-Roubaix si Milano-San Remo in palamares, la UAE Team Emirates este Alexander Kristoff care a castigat Milano-San Remo si Turul Falndrei in anii trecuti, la BORA – hansgrohe este Sagan cu ale lui 3 titluri de campion mondial iar la CCC dam peste Greg Van Avermaet cu titlul olimpic castigat la Rio in 2016. Toti sunt ciclisti foarte buni , care pot sa castige curse in acest moment. Totusi in fata palmaresului lui Cancellara sunt simpli muritori, aproape la nivelul lui „Clasicómano Luigi”, care nu a castigat mai nimic in cariera sa.

Cine crezi ca va domina sezonul de clasice in acest an? Astept opinia ta intr-un comentariu.

Imaginea este preluata de aici.

Despre Radu 76 de articole
Participant la numeroase evenimente de alergare si ciclism, in 2016 a pedalat 400km in 21h. Proba de semimaraton din cadrul Bucharest Marathon a insemnat un nou record personal (1h:32m:23s timp oficial) si locul 81 la general pentru Radu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*