Amstel Gold Race 2019
Amstel Gold Race 2019

Final „merckxianic” in Amstel Gold Race

Cursa s-a incheiat cu victoria olandezului Mathieu van der Poel care se afla printre favoritii la victorie inainte de start. Dupa el au sosit alti ciclisti care erau vazuti ca protagonisti ai cursei. Daca te uiti pe top 10 la final vei vedea ca acolo sunt „suspectii de serviciu” dar clasamentul nu spune povestea intreaga, mai ales a ultimilor kilometri.

Transmisia live pe Eurosport a inceput cand mai erau 60-70km de parcurs. Evadarea initiala inca se afla in fruntea cursei iar din pluton faceau parte toti ciclistii importanti care urmau sa se lupte pentru victorie.
Mathieu van der Poel a lansat un prim atac pe la kilometrul 50 care a luat pe toata lumea prin surprindere. Cu plutonul pe urmele sale, condus chiar de Deceuninck Quick-Step, s-a vazut nevoit sa lase pedala dupa cativa kilometri.

A urmat o perioada in care s-a mers in pluton si toti pareau ca astepta ultimii kilometri pentru a face ceva. Asta era situatia in momentul in care am plecat din fata televizorului pentru 20-25min.

Cand am revenit in fata televizorului mai erau 20 de kilometri din cursa. Alaphilippe si Fuglsang se aflau in fruntea cursei si imi mareau avansul fata de Kwiatkowski care ii urmarea. Mai in spate era grupul favoritilor care deja parea ca pierduse orice speranta la victorie. S-a mers in acest fel pana in ultimii doi kilometri, distantele dintre grupuri se mentineau iar cei doi din frunte se pregateau pentru sprintul de victorie.

In grupul favoritilor se intampla ceva ciudat, in ultimii 10 kilometri
Mathieu van der Poel a tot dus trena si recuperase cateva secunde din avans. Parea ca adversarii nu au loc la trena din cauza olandezului care ii chinuia pe toti.

Alaphilippe si Fuglsang, in ultimul kilometru au lasat pedala crezand ca au un avans suficient de mare si incercau sa se pozitioneze cat mai bine pentru sprint. Au fost ajunsi de Kwiatkowski care era stors de energie, cu toate acestea a trecut pentru scurt timp in fata. Alaphilippe a continuat sa astepte, iar in momentul cand s-a decis sa sprinteze a ramas fara reactie la viteza lui Mathieu van der Poel.

Dupa ce a dus trena, olandezul a gasit resurse pentru un sprint nebun care i-a lasat masca pe adversari. A fost cel mai palpitant final de cursa din acest an si cea mai impresionanta victorie din ultimii ani. Evolutia lui Mathieu van der Poel din aceasta cursa este demna de orice comparatie cu Eddie Merckx. Poti revedea finalul cursei in clipul de mai jos.

Imaginea este realizata de Luc Claessen/Getty Images si este preluata de pe Cycling Weekly.

Despre Radu 78 de articole
Participant la numeroase evenimente de alergare si ciclism, in 2016 a pedalat 400km in 21h. Proba de semimaraton din cadrul Bucharest Marathon a insemnat un nou record personal (1h:32m:23s timp oficial) si locul 81 la general pentru Radu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*