Medalie locul 3
Medalie clasament general

M-am clasat pe locul 3 la Semimaratonul Craiovei

La inceputul lunii noiembrie am participat la proba de semimaraton din cadrul Semimaratonul Craiovei unde am ajuns la sosire dupa 1h:34m:32s. Acest timp mi-a adus locul 3 (prima clasare pe podium intr-o proba de semimaraton) la general si locul 2 la categoria de varsta 18-34 ani.

Podiumul general arata asa:

  1. Alexandru Marinel Blejdea – 1h:23m:30s
  2. Petre Dragomir – 1h:25m:57s
  3. Radu Alin Dutescu – 1h:34m:32s

Podiumul de la categoria 18-34 ani este urmatorul:

  1. Alexandru Marinel Blejdea – 1h:23m:30s
  2. Radu Alin Dutescu – 1h:34m:32s
  3. Alexandru Andrei – 1h:36m:05s

Am fost surprins cand am aflat ca va fi semimaraton la Craiova dar nu am ezitat sa ma inscriu. Avand in vedere ca aceasta cursa a venit la 3 saptamani dupa Bucharest Marathon, am folosit acest timp pentru recuperare si am evitat antrenamentele de intensitate.

Kit-ul de participare l-am ridicat cu o zi inainte de la stand-ul organizatorilor din cadrul Auchan Craiovita, astfel puteam sa merg a doua zi direct la start. Ma gandeam ca pot sa fac un nou record personal pe semimaraton dupa ce am alergat 1h:32m:23s la Bucuresti. Primele indoieli au inceput sa apara cand am vazut prognoza meteo, se anunta vant de 20-22km/h. Asta nu era deloc bine in conditiile in care traseul este expus la vant.

Duminica dimineata m-am trezit cu 3h ianinte de start si am pornit imediat la un „shakeout run” de 10 minute. Simteam ca nu sunt la fel de pregatit cum eram in urma cu 3 saptamani la Bucharest Marathon iar sansele de record personal fugeau de mine. Nu imi ramanea decat sa ma bucur de cursa si sa alerg cat pot de bine.

Cand mai erau 40 de minute pana la start am inceput sa ma imbrac in echipamentul de cursa si am facut cateva exercitii de incalzire. Am plecat in alergare de acasa si urma sa ajung la Sala Polivalenta cu 10-15 minute inainte de start. Imi ramanea suficient timp pentru o noua serie de exercitii si cateva accelerari pentru a ajunge la un efort similar cu cel din cursa.

La start erau amestecati alergatori de la toate probele (7km, 14km si semimaraton) si era greu de distins exact cine alearga la semimaraton. Startul a fost unul brusc, fara traditionala numaratoare de la 10 la 1. Inca de la inceput am intrat la ritmul de 4m:15s/km si eram depasit de mai multi participanti.

Dupa ce a trecut primul kilometru am inceput sa ajung din urma alergatori care fusesera prinsi de euforia startului si plecasera la un ritmul mult prea rapid. Kilometrul doi a trecut in 4m:15s dar stiam ca in curand nu va mai fi vant de spate cand se intra in parc.

La intrarea in parc am virat dreapta si imediat am fost lovit de vantul lateral. Se simtea mai puternic decat ma asteptam si mi-am dat seama ca de acum inainte va fi greu. Ritmul a scazut spre 4m:30s/km iar pe traseu lucrurile incepeau sa se clarifice.

Din ce vedeam in fata mea erau maxim 10 alergatori dintre care doi stiam ca sunt la semimaraton si mai stiam ca era imposibil sa scot un timp mai bun decat ei. Eram singur iar in fata mea era un grup de 3 alergatori. Nu m-am grabit sa ii ajung pentru ca nu stiam la ce proba sunt si aveau un ritm similar cu al meu. Astfel am decis sa mentin distanta pe primul tur. Pe la kilometrul 4-5 m-am oprit cateva secunde ca sa strang siretul drept.

Am incheiat prima tura in 30m:40s iar in acest moment pe traseu se mai aflau in fata mea doar 4 concurenti de la proba de semimaraton. Primii doi erau deja departe iar ceilalti doi facusera parte din grupul de 3 din fata mea.

Nu am apucat sa intru pentru a doua ora in parc si am fost nevoit sa fac o noua oprire pentru a strange siretul drept. De data asta am strans destul de tare siretul si dupa aproximativ 1km m-am oprit din nou. Am slabit siretul si in sfarsit simteam ca este totul in regula cu piciorul drept. Intre timp am fost depasit de Alex care se afla la 10 metri in fata mea.

Am continuat sa alerg in ritmul meu si ma apropiam de punctul de hidratare de la jumatatea turei. In momentul asta vad cum zboara buff-ul lui Alex care deja se afla la cativa metri in fata acestuia cand isi da seama ca l-a pierdut. Am recuperat buff-ul iar Alex m-a asteptat.

Dupa punctul de hidratare i-am zis lui Alex sa marim ritmul ca sa recuperam din distanta pana la locurile 3-4 si am accelerat imediat. Am inceput urmarirea singur pentru ca Alex a ramas la ritmul lui. Recuperam cate putin astfel ca a fost nevoie de 3km ca sa ajung in grupul locului 3, asta s-a intamplat aproape de  a doua trecere peste linia de sosire.

Semimaratonul Craiovei 2018
Pe traseu

Am accelerat puternic cand am intrat pe a 3-a tura si am creat un ecart fata de ceilalti din grup. Din acest moment am continuat sa mentin un ritm ridicat si nu m-am mai uitat in spate. Kilometrii treceau fara sa am vreo informatie despre ecartul fata de locul 4.

In ultimii 3km am inceput sa simpt oboseala in picioare si nu mai puteam sa mentin un ritm de 4m:30s/km. Dupa cursa mi-am dat seama ca a contat si mai mult viteza vantului care crescuse pe final (si batea din fata). Chiar daca aveam un ritm de 4m:45s-5m:00s/km am ajuns la sosire pe locul 3 cu un avans surprinzator de mare.

Dupa sosire m-am dus direct la punctul de hidratare unde am baut apa si mancat fructe. Pentru ca era destul de frig nu am stat foarte mult in zona de sosire. M-am dus acasa in alergare usoara pentru a ma schimba.

Podium categoria 18-34 ani
Podium 18-34 ani

Am revenit la Sala Polivalenta la fix pentru festivitatea de premiere care statea sa inceapa in orice moment. S-a inceput premierea cu categoriile de varsta si am urcat prima data pe podium pentru locul 2 de la categorie. La final a avut loc si premierea pentru clasamentul general. Am primit medalia pentru locul 3 si diploma. Pe langa medalie si diploma, premiantii au primit si produse oferitre de Auchan. La feminin locul intai a fost ocupat de Simona Floricel cu timpul de 1h:50m:49s.

Clasamentele de la toate probele pot fi vazute aici.

Sunt multumit de cum a am alergat in cursa si de locul 3 de la final chiar daca nu am reusit sa fac un nou record personal (din punct de vedere al clasamentului nu ar fi contat asta).

Mi-a facut placere sa alerg un asemenea concurs la Craiova si vreau sa ii felicit pe organizatori pentru acest eveniment. Sper ca vor urma noi editii in anii urmatori iar evenimentul va deveni unul de traditie.

 

Imaginea de pe traseu este preluata de aici.

Despre Radu 78 de articole
Participant la numeroase evenimente de alergare si ciclism, in 2016 a pedalat 400km in 21h. Proba de semimaraton din cadrul Bucharest Marathon a insemnat un nou record personal (1h:32m:23s timp oficial) si locul 81 la general pentru Radu.