Retetzat Sky race
Retetzat Sky Race

M-am retras de la Retezat Sky Race 2018

La inceputul lunii am cedat locul la traseul Buta de la Retezat Sky Race catre Artur Hajduk care a incheiat cursa pe locul 306 cu un timp de 6h:58m:13s.

Retezat Sky Race este o cursa care mi-a atras atentia inca de anul trecut asa ca in ianurie eram cu ochii pe deschiderea inscrierilor. Am studiat cele doua trasee (Buta si Custura) si am ajuns la concluzia ca pentru o prima participare ar fi mai mult decat potrivit traseul Buta. Inscrierile s-au intins pe 3 zile si am reusit sa prind un loc la cursa dorita.

Cum erau 6 saptamani intre EcoMarathon si Retezat Sky Race, aveam suficient timp de recuperare si antrenament intre cele doua curse. A venit EcoMarathon unde m-am simtit excelent si am reusit un rezultat bun, despre care am scris aici. Prima saptamana dupa cursa a fost cu antrenamente usoare si incercam sa scap de oboseala acumulata dar aveam chef de un nou concurs astfel ca m-am inscris la Semimaratonul Cozia-Calimanesti. Despre experienta de la acest concurs am scris aici.

Cu doua zile inainte de acest semimaraton am inceput sa am dureri la glezna dreapta. Nu erau foarte intense dar nu dispareau in timpul alergarii. Am luat imediat masuri si am aplicat metoda RICE. Denumirea vine din engleza si se refera la Rest (odihna), Ice (gheata), Compress (comprima)  si Elevate (ridica). Practic am anulat alergarea usoara care trebuia sa aiba loc cu o zi inainte de concurs, imi inveleam glezna cu o compresa rece de 2-3 pe zi, am purtat sosete de compresie, am incercat sa tin piciorul mai sus cand stateam in pat si am inceput sa fac exercitii de stretching pentru glezne.

Am observat ca intesintatea durerii incepe sa mai scada, astfel ca am luat startul la semimaraton. Dupa cursa am continuat sa aplic metoda RICE si am stat mai multe zile fara sa alerg (cred ca au fost 9 zile). Stiam ca urmeaza Retezat, imi place cursa si imi doream sa particip dar nici nu voiam sa pun prea multa presiune pe glezna. In cele patru saptamani dintre cele doua curse, nu mai aveam timp de antrenamente cu intensitate mai mare. O saptamana jumate a fost fara alergare, apoi a urmat inca o saptamana jumate cu alergari usoare si putini kilometri. Astfel mai ramanea doar saptamana de dinainte de cursa unde teoretic trebuia sa o las mai usor pentru a fi odihnit la cursa.

Avand in vedere cele de mai sus, la sfarsitul lunii mai am luat decizia de a ceda locul de la traseul Buta. Mi-a parut rau ca renuntam la cursa dar era mai bine pentru glezna care avea astfel mai multe saptamani lejere, fara diferente prea mari de nivel si teren accidentat.

Pentru ca nu stiam pe cineva care vrea sa participe la cursa, am apelat la grupurile de alergare de pe Facebook. Aici am vazut un mesaj postat de prietena lui Artur si in scurt timp trimiteam mail-ul de cedare loc catre organizatori. Am primit raspuns a doua zi si schimbarea a avut loc rapid.

Imi pare bine ca Artur a participat la cursa si ma bucur pentru ca vremea a tinut cu alergatorii. Am auzit ca a fost o cursa frumoasa in care Tom Owens a stabilit un nou record de traseu pentru Custura. Cu siguranta voi participa la aceasta cursa in viitor, poate chiar in 2019.

 

Imaginea este de aici si este realizata de PIXEL ProSport.

 

Despre Radu 78 de articole
Participant la numeroase evenimente de alergare si ciclism, in 2016 a pedalat 400km in 21h. Proba de semimaraton din cadrul Bucharest Marathon a insemnat un nou record personal (1h:32m:23s timp oficial) si locul 81 la general pentru Radu.