Povestea „Iron War”: Dave Scott vs Mark Allen la Kona 1989

In sport sunt multe confruntari care raman in memoria colectiva. De exemplu, acum cativa ani Maria Sharapova a inceput Australian Open cu 3-4 victorii consecutive cu scorul de 6-0, 6-0. La momentul respectiv a fost un start impresionant de turneu dar peste ani nu cred ca le-a ramas multora in minte anul in care s-a intamplat asta sau numele adversarelor invinse in acesta serie de Maria Sharapova. Mai mult de atat, Sharapova nici nu a ajuns in finala la acel turneu.

Adevarata mea glorie nu constă în a fi castigat 40 de batalii. Waterloo va sterge amintirea atator biruinte. Ceea ce va trai vesnic este Codul meu Civil.

Napoleon Bonaparte

Pe langa confruntarile de „rutina” din sport se mai intampla din cand in cand lucri exceptionale, care raman in memorie pentru mult timp. Aici imi vine in minte finala de la Wimbledon 2008 dintre Roger Federer si Rafael Nadal. A jucat si castigat multe finale Federer la Wimbledon dar cea cea mai celebra este acesta pierduta in fata lui Nadal. Probabil si pentru fanii infocati ai lui Federer, acesta este primul meci jucat de Federer pe iarba de Londra care le vine in minte.

A fost un meci spectaculos, cu rasturnari de situatie intre doi jucatori aflati la apogeul formei sportive. Finala s-a incheiat cu scorul de 6-4, 6-4, 6-7, 6-7, 9-7 pentru Nadal. In contrast, tot in 2008 cei doi au jucat si finala de la Roland Garros incheiata cu scorul de 6-1, 6-3, 6-0 pentru Nadal. De finala de la Roland Garros imi amintesc pentru ca sunt fan Nadal, in schimb despre finala de la Wimbledon s-au scris chiar si carti. Este un meci de tenis care a ramas in memoria colectiva si pe care am avut ocazia sa il vad live la tv.

Triathlon-ul nu este un sport la fel de popular precum tenisul dar asta nu inseamna nu a avut parte de intreceri cu final pe muchie de cutit. Cap de afis aici este editia Kona 1989 (care este si campioantul mondial de Ironman), unde a avut loc ceea ce a ramas in istorie sub numele de „Iron War”. Acest concurs de Ironman s-a rezumat la lupta dintre Mark Allen si Dave Scott. Fiecare dintre acestia are in palmares 6 titluri de campion modial la Ironman, un palmares similar cu cel al lui Federer la Wimbledon.

Putini stiu, in ce ani au castigat Mark si Dave titlurile mondiale. Exceptia este 1989, cand Mark Allen a castigat o „batalie” dramatica impotriva lui Dave Scott. La fel ca in finala de la Wimbledon si Kona poate avea un singur invigator. Cu toate acestea nu stiu daca cineva ii considera pe Federer sau Dave Scott invinsi in aceste confruntari memorabile.

Despre povestea Kona 1989 am citit mai multe pe pagina special creata de cei doi protagonisti. Pe langa antrenamentele impresionante ale acestora am remarcat ceva care m-a surprins. Chiar daca cei doi erau preocupati de propriile antrenamente si curse de pregatire, fiecare isi dorea ca celalalt sa fie prezent la Kona in forma maxima. Nici unul dintre ei nu dorea sa isi „ridiculizeze” adversarul cu un avans mare la sosire. Nici unul dintre ei nu isi dorea o victorie bazata pe pregatirea slaba sau probleme in cursa pe care le-ar avea celalalt.

Aceasta pregatire mentala, in combinatie cu pregatirea fizica exceptionala a celor doi a dus la o intrecere dramatica pe finalul probei de maraton din cadrul Kona.

Finala Wimbledon din 2008 si Kona 1989 sunt doua confruntari care ar fi putut sa stearga cu buretele toate victoriile obtinute de Federer si Dave Scott.

Despre Radu 76 de articole
Participant la numeroase evenimente de alergare si ciclism, in 2016 a pedalat 400km in 21h. Proba de semimaraton din cadrul Bucharest Marathon a insemnat un nou record personal (1h:32m:23s timp oficial) si locul 81 la general pentru Radu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*