Turul Frantei 2018 Chris Froome
Turul Frantei 2018 Chris Froome

Prima saptamana din Turul Frantei

S-a incheiat o prima saptamana agitata, cu multe cazaturi, abandonuri si diferente mai mici sau mai mari intre aspirantii la victoria finala sau un loc pe podium. Pentru moment Froome este foarte bine pozitionat pentru o noua victorie.

Am urmarit in mare parte finalurile de etapa, exceptia fiind etapa a 9-a din care am vizionat mai mult de jumate. Majoritatea etapelor au fost pentru sprinturi masive unde s-au impus favoritii: Gaviria, Sagan si Dylan Groenewegen. Inca din primele doua etape s-a conturat lupta dintre Sagan si Gaviria pentru tricoul verde, pe puncte. Declasarea lui Gaviria din etapa a 8-a a inclinat balanta spre Sagan care are sanse foarte mari in aceste moment sa castige tricoul verde.

In aceste etape au fost si cateva catarari de categoria a 3-a sau a 4-a cu rolul de face un clasament al cataratorilor. Tricoul alb cu buline rosii a avut mai multi posesori, dar nu il vad pe nici unul dintre acestia sa se implice in lupta finala din acest clasament. In etapa de marti, vom avea primul test serios pentru cei care tintesc acest tricou.

In etapa a 3-a a fost un contratimp pe echipe castigat de BMC si astfel Greg Van Avermaet a purtat tricoul galben in etapele ce au urmat. Marti va fi ultima zi in galben pentru Van Avermaet in aceasta editie a Turului Frantei.

Vremea buna de duminica a facut ca etapa a 9-a, in care am avut 15 sectoare de piatra cubica, sa nu aduca schimbari dramatice in clasamentul general. Majoritatea favoritilor au incheiat etapa in acelasi grup sau la diferente de cateva secunde. Multe dintre aceste diferente au fost facute de pene, cazaturi sau alte incidente in care au fost implicati ciclistii. Din pacate, Richie Porte a iesit din lupta pentru tricoul galben dupa ce a cazut la inceputul etapei, inainte sa se ajunga la sectoarele cu pavate. Cazatura a fost una grava iar Porte a fost nevoit sa abandoneze un nou tur, in care era vazut ca principal rival al lui Froome in lupta la victorie.

Dupa ziua de pauza vor urma 3 etape montane in Alpi, cu finaluri in ascensiune, inclusiv pe Alpe d’Huez. Sunt sanse foarte mari sa vedem un spectacol pe cinste in aceste etape, deja sunt diferente si de 2 minute intre favoriti si practic vor fi nevoiti sa atace pentru a recupera. Ma astept ca dupa aceasta saptamana sa mai ramana 2-3 ciclisti cu sanse reale la victoria finala.

Imaginea este prreluata de aici.

Despre Radu 78 de articole
Participant la numeroase evenimente de alergare si ciclism, in 2016 a pedalat 400km in 21h. Proba de semimaraton din cadrul Bucharest Marathon a insemnat un nou record personal (1h:32m:23s timp oficial) si locul 81 la general pentru Radu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*