Paris-Roubaix 1950
Fausto Coppi pe drumul catre victorie in Paris-Roubaix 1950

„Saptamana sfanta” a cislismului

In ciclism perioada dintre Turul Flandrei si Paris-Roubaix, doua dintre cele mai importante curse de o zi, este cunoscuta sub denumirea de „saptamana sfanta”. Trecem prin vremuri exceptionale astfel ca Turul Flandrei (programat pentru 5 aprilie) cat si Paris-Roubaix (programat pentru 12 aprilie) nu se desfasoara la datele normale din calendarul ciclismului.

Ce se stie clar despre aceste curse este ca sunt amanate. Este greu de crezut ca vor avea loc in primavara si nu cred ca in momentul de fata este cineva care poate sa vina cu date de desfasusare pentru monumentele „pe pavate” ale ciclismului.

Perioada de vara nu mi se pare deloc una potrivita pentru Turul Flandrei si Paris-Roubaix, prefer sa fie anulate complet decat sa se tina in iulie sau august. In Turul Frantei mai apar etape care contin unele sectoare de piatra cubica de pe traseul Paris Roubaix. Acestea sunt etape scurte, pe traseu sunt doar cateva sectoare de pavate si fiind o cursa pe etape se ruleaza mai conservator.

In lipsa curselor am apelat la „arhiva” de pe YouTube. Asa am dat de filmul documentar „A Sunday in Hell”. Numele filmului vine in mod natural avand in vedere faptul ca Paris-Roubaix mai este denumit si „Infernul Nordului”. Calitatea imaginii nu este una foarte buna (doar este din 1976 filmul) insa calitatea ciclistilor nu lipseste. Pe lista de start se aflau ciclisti precum Francesco Moser, Eddy Merckx, Roger de Vlaeminck sau Freddy Maertens.

Merckx era in cautarea rezultatelor dupa episodul cu pumnul incasat in Turul Frantei din 1975. Belgianul era pe drumul cel bun dupa ce a inceput anul cu o victorie in Milan-San Remo. Filmul urmareste cursa de la inceput astfel ca avem ocazia sa il vedem pe Merckx cum isi regleaza saua cu un imbus imprumutat de la masina echipei Brooklyn. Era echipa pentru care concura Roger de Vlaeminck, marele rival al lui Merckx.

Al doilea film care mi-a atras atentia este inregistrarea Turului Flandrei din 2011. O cursa in care se prefigura o reeditare a duelului dintre Fabian Cancellara si Tom Boonen. La final doar unul dintre cei doi avea sa fie pe podium, dupa o cursa cu intriga. Coechipierul lui Boonen, Sylvain Chavanel, era singur in evadare in partea de final a cursei. Inca era departe de victorie in acel moment doar ca in pluton lucrurile stagnau. Asta avea sa se schimbe in momentul in care Tom Boonen „aprinde” cursa. O accelerare pe una dintre urcari din partea belgianului si avansul lui Chavanel incepe sa scada. Doar ca in roata lui Boonen se afla Cancellara pregatit sa mearga spre victorie.

In cursa se afla si Philippe Gilbert care a a reinviat plutonul. Practic a „carat” un grup foarte mare pentru ca la final sa incheie pe locul 9. Filmul are aproape 4h asa ca am vizionat doar ultimii 60km din cursa.

Pentru moment ne ramane sa pedalam pe hometrainer in asteptarea curselor live la TV. Filmele de mai sus sunt excelente de vizionat in timpul unui antrenament pe hometrainer.

Imaginea este preluata de aici.

Despre Radu 75 de articole
Participant la numeroase evenimente de alergare si ciclism, in 2016 a pedalat 400km in 21h. Proba de semimaraton din cadrul Bucharest Marathon a insemnat un nou record personal (1h:32m:23s timp oficial) si locul 81 la general pentru Radu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*