Indicator Cabana Piatra Mare
Spre Piatra Mare

Traseu montan Brasov – Predeal via Piatra Mare

Traseul are o lungime de aproximativ 25km si o diferenta pozitiva de nivel de peste 1500 de metri. Potrivit indicatoarelor de pe traseu, durata de parcurgere ar trebui sa fie de 10-12h pentru un ritm lejer de drumetie. Pentru ca m-am grabit, sa nu fiu prins de ploaie pe traseu, am parcurs distanta in alergare sau mers rapid astfel ca dupa aproximativ 5h eram in Predeal.

Informatii despre traseu am gasit mai mult pe bucati, mai peste tot dadeam peste traseele Sacele – Piatra Mare si Predeal – Piatra Mare. M-am documentat despre dificultatea traseului, care este una media si nu include portiuni cu lanturi. Pentru ca am citit ca unele portiuni de traseu nu sunt foarte bine marcate, am folosit site-ul Muntii Nostri pentru a descarca track-ul gps al traseelor.

Semnalul la telefon nu este foarte bun pe traseu, mai ales in zona de inceput, dupa iesirea din Sacele. Astfel m-a ajutat foarte mult faptul ca am avut traseul descarcat pe ceas si am putut sa vad atunci cand am gresit drumul, lucru care s-a intamplat de mai multe ori.

Am avut un litru de apa la mine si a fost cam la limita dar a contat faptul ca eram hidratat cand am inceput traseul. De mancare am avut o banana, alune si cateva eugenii la mine. In rucsac (vesta de alergare) am incercat sa nu adun greutate foarte mare. Am mai avut pelerina de vant/ploaie, o bluza cu maneca lunga in caz ca se facea frig si pentru situatii extreme o folie de supravietuire. Telefonul si ceasul am avut grija sa fie incarcate la 100% dimineata, inainte de a pleca pe traseu.

Concediul (despre care am scris mai multe aici) s-a suprapus cu ploile de la sfarsitul lunii iulie, astfel ca trebuia sa ma trezesc cat mai de dimineata pentru a evita ploaia care se anunta dupa ora 12 peste tot pe Valea Prahovei. Varianta sa las tura pentru alta zi era exclusa pentru ca se anunta ploaie in toate zilele si conditiile ar fi fost identice.

Dimineata am pornit din Brasov in jur de ora 7, din statia de autobuz ‘Aurora’ de unde mai aveam de alergat 2km pana in Sacele unde urma sa intru pe traseu. Au trecut repede acesti 2km si ma aflam pe strada Canalului. Deja vedeam marcajul banda albastra pe stalpi si stiam ca ma indrept in directia cea buna. Traseul incepe sa urce inca de pe bucata de asfalt care tine 1,5 – 2km.

Asfaltul se termina cu o bariera care restrictioneaza accesul pe un drum forestier. Pentru cateva sute de metri am urmat acest drum forestier dar nu vedeam nici un marcaj. Am revenit la asfalt si dupa ce am scanat mai bine imprejurimile am identificat urcarea pieptis de care se vorbea in descriere de pe Muntii Nostri. Nu exista poteca (sau era foarte bine ascunsa de iarba) asa ca am inceput sa urc pe unde mi se parea mai accesibil.

Traseul continua cu un drum/poteca si trece pe sub telescaunul Bunloc iar apoi ajunge la cabana Bunloc. Tot in aceasta portiune sunt mai multe puncte de belvedere de unde se poate vedea orasul Brasov. Dupa urcarea pe pajiste din zona cabanei se intra in padure, pe poteca.

Telescaunul Bunloc
Brasov

Portiunea cu padure are 3-4km lungime si se urca in mare parte, cu mici portiuni de coborare. La iesirea din padure era o zona cu vegetatie deasa, cu inaltime de peste un metru (inclusiv urzici). Roua inca era prezenta aici, astfel ca apa de pe plante mi s-a scurs in sosete. Am scapat repede de aceste cateva sute de metri si eram foarte aproape de cabana Piatra Mare.

Padure conifere in Masivul Piatra Mare
Padure de conifere

La cabana am oprit putin pentru a face cateva poze in graba pentru ca vremea nu arata prea bine si speram sa ajung pe varf. Soarele disparuse iar vizibilitatea incepea sa scada, pe varf aproape ca era zero. Am ajuns in fata ultimei portiuni catre varf dar din cauza conditiilor meteo am decis sa ma reintorc in poteca de Predeal si sa cobor cat mai repede. Deja consumasem mai mult de jumate din apa si nu stiam sa existe surse de apa pe traseu.

Indicator cabana Piatra Mare
Langa Cabana Piatra Mare

Ma asteptam sa fie doar coborare pana la Predeal, insa am mai avut destule portiuni de urcare. Practic am ocolit varful pe aceasta poteca si am inceput o coborare abrupta spre padure. Deja am inceput sa intalnesc persoane care urcau pe traseu iar poteca se transforma intr-un drum ingust. Pe jos se vedeau urmele de cauciucuri lasate de biciclete, semn ca este un traseu circulat.

Daca totul a mers bine pana acum, a urmat o intalnire cu mai multi caini de la o stana care se afla la pascut exact langa traseu. La inceput a fost un singur caine de care am crezut ca pot sa trec daca ma opresc din alergat si continui la pas. Pentru cateva secunde planul a functionat dar pana la urma cainele a inceput sa latre si imediat a inceput tumultul. Au mai aparut inca 5-6 caini si eram incoltit din 3 parti. M-am retras usor catre marginea traseului unde se aflau arbsuti cu vegetatie deasa, incercam sa am spatele asigurat. Trei dintre caini s-au aproapiat foarte mult (poate chiar mai putin de un metru). In acest moment a aparut si ciobanul care a strigat cainii, iar acestia s-au retras si au incetat sa mai latre. Am mai schimbat cateva vorbe cu ciobanul, care a crezut ca sunt cu bicicleta, si dupa mi-am continuat drumul.

Mai aveam 5-6km pana in Predeal asa ca am baut toata apa si am inceput sa maresc ritmul. Asa am ajuns la drumul forestier. Deja intalneam masini si numarul drumetilor crestea. Soarele disparuse iar norii de ploaie isi faceau simtita prezenta. Primii stropi au venit cand intram pe portiunea de asfalt a drumului si ma apropiam de hotelul Belvedere.

De aici era doar coborare pana la gara si trageam sperante ca voi scapa de ploaie in statiune. Am ajuns in zona garii si am gasit o bancuta libera asa ca am inceput sa fac stretching. Picioarele erau obosite dupa aproximativ 5h de traseu, incepea sa ploaua si imi era foame. Am ales sa servesc masa la restaurantul Hanul Domnilor care este situat aproape de gara.

Bere Azuga la sticla
Hidratare la final

Pentru intoarcerea la Brasov am mers la gara si mi-am luat bilet pentru „urmatorul tren” catre Brasov. Trenul ajungea in 30-40min asa ca am asteptat pe peron. Am avut timp sa admir muntii pe unde venisem si care acum erau inconjurati de nori. Cel mai probabil a plouat bine de tot pe creasta in zona varfului si eram bcuuros ca am reusit sa ma incadrez in fereastra 5-6h pe care le aveam la dispozitie inainte sa inceapa ploaia.

Ajuns la Brasov eram cu gandul doar la odihna pentru ca a doua zi urma un nou traseu si o noua trezire de dimineata.

Despre Radu 78 de articole
Participant la numeroase evenimente de alergare si ciclism, in 2016 a pedalat 400km in 21h. Proba de semimaraton din cadrul Bucharest Marathon a insemnat un nou record personal (1h:32m:23s timp oficial) si locul 81 la general pentru Radu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*