Turul Frantei 2019
Turul Frantei 2019 va incepe pe 6 iulie

Traseul Turului Frantei 2019 – Pentru francezi sau columbieni?

In urma cu o luna a fost dezvaluit traseul editiei cu numarul 106 a Marii Bucle. Un traseu cu putini kilometri de contratimp si fara finish-uri in catrari foarte dure. La prima vedere pare ca este un traseu facut pentru reprezentantii gazdelor, Thibaut Pinot si Romain Bardet.

In 2015 organizatorii Turului il „comemorau” pe Eddie Merckx prin etapa a 17-a dintre Digne-les-Bains si Pra-Loup, care trecea si peste Col d’Allos exact cum se intampla pe 13 iulie 1975 cand „Canibalul” avea sa poarte pentru ultima data tricoul galben in Turul Frantei. De data aceasta „aniverseaza” 50 de ani de la primul Tur gastigat de Merckx. Spre bucuria ciclistilor nu va fi o editie cu 4117km cum se intampla in 1969 si nici nu vor fi etape de 300km.

Turul Frantei 2019
Traseul Turului Frantei 2019

Ma asteptam la un traseu mai dificil pentru a aniversa bataiile duse in cei 100 de ani de tricou galben. De asemenea, Eddie Merckx putea fi sarbatorit prinr-un traseu demn de porecla sa (‘Canibalul’).

Turul va incepe pe 6 iulie la Bruxelles cu o etapa care va contine pe traseu faimoasa catarare Muur van Geraardsbergen din Turul Flandrei. In ciuda acestei urcari pe piatra cubica este de asteptat ca etapa sa se incheie la sprint. In etapa a doua, care este un contratimp pe echipe de 27km in Bruxelles, continua aniversarea celor 100 de ani de tricou galben. In 1969 Eddie Merckx purta pentru prima data triocul galben la capatul unei etape similare de contratimp pe echipe. Faema castiga contratimpul iar Mercks petrecea prima din cele 96 de zile ale sale in tricoul galben. Chris Froome are 59 de zile in tricoul galben si cu siguranta se gandeste sa mai reduca din diferenta in 2019.

Dupa aceste doua etape Turul revine in Franta si vom avea cateva etapa de sprint/tranzitie spre munti. Primul finish in catatare va avea loc La Planche des Belles Filles unde Chris Froome castiga in 2012 prima lui etapa in Turul Frantei. Daca ne uitam la editiile precedente, in mod normal nu ar trebui sa avem diferente mai mari de cateva secunde intre favoritii la general.

Urmeaza mai multe etape de plat sau munte mediu pana ajungem in etapa a 12-a pentru o noua etapa montana. De data aceasta finishul este in coborare catre Bagneres-de-Bigorre. Ma astept ca oamenii de general sa ajunga intr-un grup restrans la sosire pentru ca sunt doar doua catarari pe traseu.

In etapa a 13-a vom avea singurul contratimp individual din aceasta editie.  Avand in vedere etapele de pana acum, contratimpul ar trebui sa ii gaseasca pe favoriti despartiti de doar cateva secunde. Are doar 27km insa Chris Froome, Geraint Thomas sau Tom Doumulin pot castiga destul timp fata de cataratori.

Dupa contratimp vine Tourmalet, locul unde multi isi vor lua adio de la tricoul galben sau podium. Legendara catarare sa afla la capatul unei etape de doar 117km si se va intra cu viteza maxima pe primele pante. Ca drama sa fie complete, a doua zi urmeaza a noua etapa montana cu 4 catarari, inclusiv finishul de la Foix Prat d’Albis.

Finalul va fi unul de foc, cu 3 etape montane inainte de finalul de la Paris. Prima dintre acestea cobora la Valloire dupa ce urca peste Col de Vars, Col d’Izoard si Col du Galibier. Este interesant ca legendara Col du Galibier a fost o singura data finishul unei etape din Turul Frantei. Chiar si asa nume grele din ciclism au trecut primii peste catarare in drumul spre tricoul galben. Tricou galben pe care unii l-au dus pana la Paris, cum ar fi Eddie Merckx in 1969, Fausto Coppi in 1952, Luis Ocana in 1973 sau Marco Pantani in 1998. Au fost si cazuri in care cel care a trecut primul peste Col du Galibier a pierdut tricoul de lider pe finalul Turului. Imi vine in minte atacul dat de Andy Schleck in 2011 cu 60km inainte de sosire pe Col d’Izoard, astfel a castigat etapa ajungand la final pe Col du Galibier cu un avans de 4:24 in fata grupului tricoului galben. Avea sa piarda tot avansul castigat in munti la contratimpul individual din penultima etapa.

In etapa a 19-a avem un nou finish in catarare la Tignes, o catare scurta de 7,4km si panta de 7%. Urmeaza etapa 20 care porneste din Albertville si urca la Val Thorens. Catararea de la final se potriveste la fix pentru echipa Sky, cu o lungime 33,4km si o panta medie de 5,5%. Etapa 21 va fi din nou una de sarbatoare cu finishul pe Champs-Elysees.

Traseul este unul care nu poate sa produca diferente foarte mari intre ocupantii podiumului si s-ar putea sa avem parte de diferente de cateva secunde intre acestia. Astfel suspansul s-ar mentine chiar si in ultima etapa.

In mod clar traseul este facut sa niveleze lupta dintre contratimpisti si cataratori. In aceste conditii ramane de vazut cati dintre primii 4 clasati in 2018 se vor afla la startul Turului din 2019. Chris Froome, Geraint Thomas, Tom Dumoulin si Primoz Roglic ar putea fi tentati de o participare in Turul Italiei care are mai multi kilometri de contratimp.

Traseul pare unul favorabil pentru Romain Bardet, Thibaut Pinot, Nairo Quintana, Rigoberto Uran sau Miguel Angel Lopez dar sa nu il scapam din vedere pe Dumoulin.

Care etapa crezi ca va fi decisiva pentru castigarea Turului Frantei 2019?

 

Imaginile sunt preluate de aici si aici.

Despre Radu 78 de articole
Participant la numeroase evenimente de alergare si ciclism, in 2016 a pedalat 400km in 21h. Proba de semimaraton din cadrul Bucharest Marathon a insemnat un nou record personal (1h:32m:23s timp oficial) si locul 81 la general pentru Radu.