Medalie finisher Western States 100
Medalie finisher Western States 100

Western States 100 – Cel mai vechi ultramaraton din lume

In timpul „running boom” a luat nastere si Western States Endurance Run (mai cunsocut ca si Western States 100). Era anul 1974 iar Gordy Ainsleigh s-a decis sa parcurga pe jos traseul Tevis Cup in 24 de ore. Tevis Cup era o cursa de calarie de 100 de mile care pornea din Squaw Valley si ajungea in Auburn.

Gordy Ainsleigh s-a incadrat in cele 24 de ore si astfel a deschis drumul catre cursa de alergare. Cu toate acestea abia in 1977 a avut loc prima editie in forma actuala. Sub numele de Western States Endurance Run si avand 16 alergatori la start. Duritatea traseului s-a vazut inca de atunci avand in vedere faptul ca doar 3 dintre cei 16 alergatori au trecut linia de sosire.

Despre cursa am aflat in 2017 cand am vazut un film pe YouTube despre Brian Morrison, un alergator care a fost foarte aproape de victorie in 2006. Western States este o cursa care se afla mereu in centrul programului celor mai buni ultramaratonisti din lume. Fiind castigata de 7 ori consecutiv de Scott Jurek, recordul de traseu este detinut de Jim Walmsley iar editia din 2011 a fost castigata de Kilian Jornet. In cursa feminina recordul de victorii este detinut de legendara Ann Trason care a castigat cursa de 14 ori. Nu au fost doar simple victorii, Ann fiind foarte aproape sa ii intreaca pe toti participantii din cursa masculina de mai multe ori. Cel mai aproape a fost in 1994 cand s-a luptat cot la cot pe traseu cu Tim Twietmeyer, cel care avea sa treaca primul linia de sosire urmat de Ann Trason.

Incepand cu editia din 2017 am urmarit cursa mai atent, eram cu ochii pe live tracking din timpul competitiei si am urmarit mai multe filme despre Western States 100. Au fost filme despre participarea unor atleti de top la cursa dar si clipuri care spun povestea unor sprotivi amatori. Este o cursa in care si ca amator trebuie sa fii foarte bine pregatit pentru a avea o sansa sa treci linia de sosire.

Am strans mai jos o lista de filme care surprind foarte bine Western States 100 si care merita vizionate.

A DECADE ON

Ziceam mai sus ca Brian Morrison a fost aproape sa castige editia 2006 a Western States 100 dar filmul nu este de la acea editie dramatica. Filmul prezinta revenirea lui Morrison in cursa la 10 ani dupa ce a fost descalificat. Intre victorie si descalificare a fost o linie fina pentru Brian Morrison. Acesta a ajuns pe stadionul din Auburn cu un avans de minute bune fata de locul 2 si victoria era asigurata. Doar ca vederea pistei de pe stadion l-a facut pe Morrison sa se prabuseasca, fiind ajutat sa parcurga ultima tura de stadion si practic sa incheie cursa.

Pentru cateva minute a fost castigator dar organizatorii s-au vazut in situatia in care trebuie sa aplice regulamentul. In regulament se spune clar ca alergatorii nu au voie sa fie ajutati sa se deplaseze pe parcursul cursei. Astfel Graham Cooper care avea sa treaca linia de sosire 20 de minute mai tarziu a fost declarat castigator.

La intoarcerea lui Brian Morrison pentru editia din 2016, ambitiile acestuia s-au schimbat fata de 2006 si de data aceasta incearca sa termine cursa. Nici nu se punea problema unei victorii, practic Morrison s-a intors in calitate de sportiv amator.

FOUND ON 49 | THE STORY OF JIM WALMSLEY

Jim Walmsley este omul momentului in ultramaraton dar debutul sau la Western States nu a avut un final fericit. In 2016 Walmsley inca era un necunoscut in alergare iar la start ii era mai degraba observata infatisarea. Pe un forum cineva se referea la el: „Who is the Jurek like guy?” („Cine este tipul care seamana cu Jurek?”). A trecut neobservat la start dar in scurt timp avea sa ii lase pe toti cei din punctele de control stupefiati. Walmsley se afla cu minute bune sub recordul de traseu si departe de locul 2.

A intrat in ultimele 10 mile cu un avans de peste 1h fata de locul 2 si nimeni nu credea ca poate sa piarda cursa. Bineinteles ca exact asta s-a intamplat. De data aceasta nu a mai fost vorba de aplicarea regulamentului ca in 2006. Jim Walsmley a gresit un viraj si a iesit de pe traseu ajungand pe autostrada 49. Chiar si in aceste conditii putea sa castige daca se intoarcea imediat ce si-a dat seama de greseala. Doar ca motivatia a ramas dupa acel viraj. Pentru Walmsley cursa s-a terminat cand a gresit virajul astfel ca parcurs intr-un final traseul la pas, alegand sa nu abandoneze.

From Squaw to Auburn | My Western States 100 Race

Billy Yang este un vlogger bine cunsocut printre alergatori. Pe canalul lui de YouTube gasim filme de la cele mai importante curse de ultramaraton din lume. Acesta nu se rezuma doar la a filma cursele, chiar participa la multe dintre ele. Este cazul si pentru Western States Endurance Run, unde Billy Yang a alergat in anul 2015. Filmul acesta surpinde cursa lui Billy Yang, o poveste in care se regasesc majoritatea alergatorilor amatori.

UNBREAKABLE: The Western States 100

In 2010 erau 4 alergatori veniti la start cu un obiectiv clar: victoria. Acestia sunt Kilian Jornet, Geoff Roes, Anton Krupicka si Hal Koerner (castigatorul ultimelor doua editii). Cursa a fost una palpitanta, cu rastunari de situatie si momente de cadere. Probabil ca fiecare dintre cei de mai sus a fost aproape de abandon in unele clipe. Poate ca multi ii consideram „roboti” pe acesti sportivi insa cursa asta a „scos” umanitatea la iveala.

Datorita zonelor pe care le strabate Western States 100, numarul de participanti este limitat la un numar in jur de 300. Bineinteles ca asta depaseste cu mult numarul celor care isi doresc sa participe. In fiecare an se organizeaza o loterie pentru cei care indeplinesc criteriile de calificare dar sansele de extragere sunt mici.

Imaginea este preluata de aici.

Despre Radu 75 de articole
Participant la numeroase evenimente de alergare si ciclism, in 2016 a pedalat 400km in 21h. Proba de semimaraton din cadrul Bucharest Marathon a insemnat un nou record personal (1h:32m:23s timp oficial) si locul 81 la general pentru Radu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*